dimarts, 1 de novembre del 2016

Tots sants

Feliç dia de Tots Sants a tothom! Per celebrar-ho, deixeu-me contribuir una mica a l'etern debat de castanyada vs. Halloween. Per començar, a casa ens vam atipar d'uns deliciosos panellets casolans, introduits al país de contraban per la mateixa cuinera que els va preparar. Visca la castanyada!


I ahir vam recórrer el barri amb l'hereu disfressat, recollint llaminadures divereses i coneixent els veïns (el Halloween als barris residencials és com una reunió de la comunitat de veïns, molt pràctic). I després, a casa, rebíem altres marrecs disfressats i els donàvem els excedents del botí (i així, reciclant la mercaderia, evitem sobredosis de sucre). L'ambient era molt familiar i distret, amb els carrers plens de petits monstres corrent d'una banda a l'altra i les cases engalanades. Visca Halloween!
  

Als qui sou més puristes de les tradicions potser us interessarà saber que al meu poble ja se celebrava una mena de Halloween fa 125 anys. Ho trec del facebook d'un historiador blanenc, que n'ha trobat una referència a l'Ethologia de Blanes (1886), de Josep Cortils i Vieta:



Sigui com sigui que celebreu el dia avui, a la catalana moderna, a l'americana o a la catalana del segle XIX, espero que us ho passeu bé i no us atipeu massa.

4 comentaris:

Sergi ha dit...

Els panellets i les castanyes ja van caure ahir a la nit, però encara en queden. Fas tard per dir-nos que no ens atipem. Ahir veia grupets de nens passejant-se per demanar llaminadures. Sort que no ho celebro a casa, si em vénen a veure no els donaria res. I a segons quin barri, potser els avien amb una puntada de peu al cul, on s'és vist això de demanar caramels i dolços per les cases, en plena castanyada...

Garbí24 ha dit...

vaig llegir que era bo d'atipar-se de panallets, agafar una bona castanya i que t'acabessin menjant el moniato.....si és així tampoc hi ha problema de compartir-ho amb unes carabasses, disfresses i uns quants caramels.

Salvador Macip ha dit...

Joan, no sé si això que dius entra en l'esperit de Tot Sants... :O

jomateixa ha dit...

Tu, en lloc de llaminadures els havies de donar panellets i castanyes, a veure quina cara haurien fet :D